Legújabb frissítések

2017. 9. 13.

Feltéve a Gyülekezeti újság leújabb száma

2017. 4. 18.

Frissítve az Igehirdetések hanganyaga.

2017. 01. 14.

Presbiteri szolgálat frissítve


Hitoktatás PDF Nyomtatás
Írta: Péter Henrietta   

 

Kedves Testvérek!

Az Angyalföldi Református Egyházközség hittanoktatói az elmúlt évekhez hasonlóan, a 2017/2018-es tanévben is szeretettel hívják és várják a gyermekeket református hitoktatásra a 13. kerület óvodáiba, iskoláiba és a templom gyülekezeti termébe.

A 2013. szeptemberében bevezetett választható hitoktatásról (hit- és erkölcstan) bővebb tájékoztatás itt található.


Hitoktatóink:

Péter Henrietta Vas Zsoltné Vasiné Kassai Anita

 


 

Péter Henrietta vagyok, Budapesten születtem és éltem 25 éven át. Édesapám vállalkozóként dolgozott, édesanyám asszisztensnőként egy budapesti kórházban. Óvodás koromban feltették a szüleim a nagy kérdést: szeretnél kistestvért? Mire a válaszom kitörő örömmel annyi volt, persze, hogy szeretnék egy fiút, aki nagyobb nálam. Egy évvel később megszületett a húgom, Enikő, aki ma már 19 éves, és nem bánom, hogy így alakult. A családom öt és fél évvel ezelőtt életvitelszerűen Svédországba költözött, édesapám anyukájához és testvéreihez közel.

Amióta az eszemet tudom, járunk gyülekezetbe a szüleimmel. Hat éves koromban voltam először hittantáborban. Ahogy emlékszem sok időt töltöttem a gyülekezetben, kiterjedt baráti társaságom lett az ifisek között, a Rákospalota-Újvárosi gyülekezetben. A családomon kívül az iskolai oktatás is hozzájárult az Istennel való kapcsolatom elkezdéséhez, az első négy osztályt a Julianna Református Általános Iskolában végeztem. Gimnazista koromban lelkészváltás történt a gyülekezetünkben, és ez sok változást jelentett számomra is. A fiatal lelkészházaspár megkért, amennyiben van, kedvem szívesen vennék, ha segítenék a gyermek istentiszteletek tartásában, amit félve, de örömmel elfogadtam. A gyerekek iránti szeretetem nagyon megnőtt abban az időben. Miután hitre jutottam elkezdett foglalkoztatni a hivatástudat gondolata és számba vettem, hogy milyen tulajdonságokat és tehetséget kaptam Istentől, amit az ő szolgálatába állíthatok. Akkor a hittanoktatás és a tanári hivatás eszembe sem jutott, mert mindig sajnáltam a tanárainkat, akik velünk voltak, még bőven a másik oldalon ültem  Az iskolai versenyeken nem igazán szerettem részt venni egy kivétel azonban akadt, a vers és prózamondó verseny, amiben jeleskedtem. Ebből kifolyólag 17 éves koromban gondoltam először arra, hogy szívesen lennék lelkipásztor. Egyre több szolgálatba vettem részt, és kíváncsi voltam arra, hogy mivel is foglalkozik, és hogyan él egy lelkész. De a végleges döntést és elhívást másfél év alatt hoztam meg/kaptam meg. Isten vezetésének köszönve 2016 őszén szereztem lelkészi oklevelet.

Na de feltehető a kérdés miért vagyok a gyülekezetben hittanoktató? Mikor harmad éves voltam, minden olyan tárgyat teljesítettem mely a hittanoktatással foglalkozik, de bennem hatalmas hiányérzet volt. Képes voltam óravázlatot készíteni, de fogalmam sem volt arról, hogy milyen egy gyermek. Ekkor az egyik tanárom indíttatására beadtam a jelentkezésem Nagykőrösre hittanoktató szakra, így két év alatt levelező szakon diplomát szereztem ott is. Nagyon kedves emlékeim vannak a főiskoláról, a tudásszomjam a pedagógia és pszichológia területén nem merült ki, de olyan alapot kaptam, hogy képes vagyok önállóan tovább képezni magam ezen a területen is. Ugyanakkor nem erősebb bennem egyik hivatás sem, ugyanolyan szívesen tanítok mind az osztályteremben mind a szószéken.

Nagyon hálás a szívem, hogy ebben a gyülekezetben szolgálhatok, úgy érzem, hogy igazán a helyemen vagyok.

 

Vas Zsoltné vagyok, és bár a születési, anyakönyvezett nevem Mácza Sarolta, a keresztségben a Sára nevet kaptam, ezt használtam mindig, így kérem, hogy aki megszólít, Sárának szólítson. Felvidéki magyar családból származom, Rév-Komáromban nőttem fel, ott érettségiztem a Magyar Tannyelvű Gimnáziumban 1992-ben. 17 éve élek boldog házasságban, a férjem rendőrtisztként dolgozik a nemzetközi bűnüldözésben. Pontosan húsz éve, 1997 őszén végeztem a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán református teológusként. Egy évig dolgoztam az egyházban vallástanárként, és bár nagyon szerettem, akkor úgy éreztem, hogy nem ott a helyem, és szociális munkásként, nehéz helyzetben lévő családokkal kezdtem foglalkozni. Tizenkét évig dolgoztam a gyermekvédelemben, először egy hajléktalanság felé sodródó családok megmentéséért tevékenykedő alapítvány krízisszállóján, majd egy gyermekotthonban, mint családgondozó, később mint utógondozó.

Eközben két kislányom született (most 9 és 12 évesek) és a gyes alatt elvégeztem a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán az igazgatásszervező szakot. 2011 óta a közigazgatásban dolgoztam, többször vezetőként. Ügyfélszolgálatokat irányítottam, ahol a munka szervezésén túl a konfliktuskezelés és a problémamegoldás volt a legfontosabb feladatom.

Úgy látom, visszanézve az elmúlt 20 évre, hogy az Úr gazdagon megáldotta a munkámat, a krízisszállón, a gyermekotthonban, de még a közigazgatásban is. Volt értelme annak, hogy éppen akkor voltam, éppen azon a helyen. Mégis, egyre inkább úgy éreztem magam, mint Kosztolányi Dezső: Boldog, szomorú dal című versében a költő, mikor arra eszmél, hogy bár mindene megvan, a lényeget elvesztette: „ Itthon vagyok itt e világban, S már nem vagyok otthon az égben.”

Most, így negyven felett, újra elindultam megkeresni a kincset, és köszönöm, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy megszerzett tapasztalataim birtokában, a régen megtanult teológiai tudással felvértezve, hittanoktató lehessek a 13. kerületi állami iskoláiban. Hiszem, hogy szót tudok majd érteni a gyerekekkel, és együtt tudunk majd az élő víz kútfejéhez, Jézus Krisztushoz járulni, megélni azt a csodát, hogy ha csak ketten-hárman is igazán az Ő nevében tudnak együtt lenni, az Ő dolgairól tudnak beszélgetni, Ő valóban ott van közöttük… Bízom benne, hogy ilyen hittanórákat sikerül majd megélnünk a 2017/2018-as tanévben.

 

Vasiné Kassai Anita vagyok, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségiztem, majd 2001-ben Nagykőrösön végeztem, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karán diakónus – református hittanoktató szakon, majd 2004-ben ugyanitt általános szociális munkás szakon. 2008. óta élek a 13. kerületben, sok minden ideköt már minket.

2001-től 3 éven át voltam gyülekezeti diakónus és hitoktató Tiszavasváriban, szerettem ezeket az éveket, nagyon sok akkor kötött barátság máig jelen van életemben. Ezt követően más területeken igyekeztem helyt állni.

Két gyermekem van, a lányom 10, a fiam 6 éves lesz. Két évvel ezelőtt nagy megpróbáltatást éltünk át, 2015. nyarán daganatos betegségben elhunyt a férjem, mindössze 36 évesen. Ezzel a fájdalommal igyekszünk tovább élni, hinni, bízni, remélni.

Mi vagy ki és hogyan indított a hitoktatás irányába?
Ez sokáig nekem sem volt egyértelmű. Egyszer egy munkahelyi tréningen döbbentem rá, hogy a gyerekkori hitoktatóm, lelkészünk feleségének nagyszerű személyisége, szeretete indította el bennem a gondolatot: én is ilyen szeretnék lenni, én is hittant szeretnék tanítani gyerekeknek!

Tervek, gondolatok a szeptemberben induló hitoktatói szolgálatról
Az elmúlt években teljesen más területeken dolgoztam, idén tavasszal fogalmazódott meg bennem a gondolat, talán jó lenne visszatérni a hitoktatáshoz, újra azzal foglalkozni, amit tanultam, amit szeretek. A gondolat után talált meg a lehetőség, és most várakozással tölt el a következő időszak. Azt az odafigyelő, szeretett-teli hittanórát szeretném továbbadni a gyerekeknek, amiket én magam is hoztam a gyerekkoromból. A bibliai történeteken keresztül én magam azt tartom a legfontosabb tanításnak, hogy bármit hoz az élet, Isten mindig ott van velünk. Néha nem látjuk, mi miért történik, nem értjük, de akkor is ott van ezer csodában, és ezt meg kell tanulnunk észrevenni.

 


Szeretettel várjuk gyermeküket a református hittanórákra!

Ha további kérdéseik vannak, forduljanak hozzánk bizalommal:
Péter Henrietta, Vasiné Kassai Anita és Vas Zsoltné Sára hitoktatók


Elérhetőségek:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel./Fax.: 350-86-59

 
FacebookGoogle bookmark

Képek - Konfirmáció 2015

Angyalföldi Lelki Útravaló

 

 

VIRÁGVASÁRNAP

Olajágak hullnak Jézus elébe,
Pálmát lenget, úgy követi a népe.
Szamárháton jön a béke Királya,
A hozsannát száz torok is kiáltja.

Ő az, aki jön az Úrnak nevében,
Akiről az Írás beszél eképpen:
,,Örülj, Sion, imhol jő a Királyod,
Üdvöt hoz, ha néki kapud kitárod!’’

Én is, Uram, leborulok előtted,
Ajkaimról visszhangzik a dicséret;
Kitárom most nagy örömmel a szívem,
Királyom vagy, te kormányozd az éltem!

Hamar István, 1979.


12. hét

Március 19-25.

Hétfő - 17 óra
Konfirmáció I.
18 óra
Konfirmáció II.
18 óra
Ifi

Szerda - 10 óra
Gyülekezeti Bibliaóra

Csütörtök - 15 óra
Húsvéti Istentisztelet az
Empátia Gondozóházban

Vasárnap - 10 óra
Istentisztelet, Úrvacsora


13. hét

Márc 26 - Ápr 1.

Hétfő - 17 óra
Konfirmáció I.
18 óra
Konfirmáció II.
18 óra
Ifi
18 óra
Húsvéti előkészítő alkalom

Kedd - 18 óra
Húsvéti előkészítő alkalom

Szerda - 10 óra
Gyülekezeti Bibliaóra
18 óra
Húsvéti előkészítő alkalom

Csütörtök - 18 óra
Húsvéti előkészítő alkalom

Péntek - 10 óra
Istentisztelet, Úrvacsora
18 óra
Istentisztelet, Úrvacsora

Vasárnap - 8 óra
Istentisztelet, Úrvacsora
10 óra
Istentisztelet, Úrvacsora


Gyülekezeti programjainkról bővebb információ
a Naptár menüpontban

 

 

Google+