Legújabb frissítések

2018. 12. 27.

Frissítve az Igehirdetések hanganyaga.

2018. 12. 27.

Feltéve a Gyülekezeti újság leújabb száma

2018. 07. 14.

Presbiteri szolgálat frissítve


Hitoktatás PDF Nyomtatás
Írta: Péter Henrietta   

 

Kedves Testvérek!

Az Angyalföldi Református Egyházközség hittanoktatói az elmúlt évekhez hasonlóan, a 2017/2018-es tanévben is szeretettel hívják és várják a gyermekeket református hitoktatásra a 13. kerület óvodáiba, iskoláiba és a templom gyülekezeti termébe.

A 2013. szeptemberében bevezetett választható hitoktatásról (hit- és erkölcstan) bővebb tájékoztatás itt található.


Hitoktatóink:

Szögyényi-Kovács
Henrietta
Vasiné Kassai Anita

 

 


 

 

Szögyényi-Kovács Henrietta vagyok, Budapesten születtem és éltem 25 éven át. Édesapám vállalkozóként dolgozott, édesanyám asszisztensnőként egy budapesti kórházban. Óvodás koromban feltették a szüleim a nagy kérdést: szeretnél kistestvért? Mire a válaszom kitörő örömmel annyi volt, persze, hogy szeretnék egy fiút, aki nagyobb nálam. Egy évvel később megszületett a húgom, Enikő, aki ma már 19 éves, és nem bánom, hogy így alakult. A családom öt és fél évvel ezelőtt életvitelszerűen Svédországba költözött, édesapám anyukájához és testvéreihez közel.

Amióta az eszemet tudom, járunk gyülekezetbe a szüleimmel. Hat éves koromban voltam először hittantáborban. Ahogy emlékszem sok időt töltöttem a gyülekezetben, kiterjedt baráti társaságom lett az ifisek között, a Rákospalota-Újvárosi gyülekezetben. A családomon kívül az iskolai oktatás is hozzájárult az Istennel való kapcsolatom elkezdéséhez, az első négy osztályt a Julianna Református Általános Iskolában végeztem. Gimnazista koromban lelkészváltás történt a gyülekezetünkben, és ez sok változást jelentett számomra is. A fiatal lelkészházaspár megkért, amennyiben van, kedvem szívesen vennék, ha segítenék a gyermek istentiszteletek tartásában, amit félve, de örömmel elfogadtam. A gyerekek iránti szeretetem nagyon megnőtt abban az időben. Miután hitre jutottam elkezdett foglalkoztatni a hivatástudat gondolata és számba vettem, hogy milyen tulajdonságokat és tehetséget kaptam Istentől, amit az ő szolgálatába állíthatok. Akkor a hittanoktatás és a tanári hivatás eszembe sem jutott, mert mindig sajnáltam a tanárainkat, akik velünk voltak, még bőven a másik oldalon ültem  Az iskolai versenyeken nem igazán szerettem részt venni egy kivétel azonban akadt, a vers és prózamondó verseny, amiben jeleskedtem. Ebből kifolyólag 17 éves koromban gondoltam először arra, hogy szívesen lennék lelkipásztor. Egyre több szolgálatba vettem részt, és kíváncsi voltam arra, hogy mivel is foglalkozik, és hogyan él egy lelkész. De a végleges döntést és elhívást másfél év alatt hoztam meg/kaptam meg. Isten vezetésének köszönve 2016 őszén szereztem lelkészi oklevelet.

Na de feltehető a kérdés miért vagyok a gyülekezetben hittanoktató? Mikor harmad éves voltam, minden olyan tárgyat teljesítettem mely a hittanoktatással foglalkozik, de bennem hatalmas hiányérzet volt. Képes voltam óravázlatot készíteni, de fogalmam sem volt arról, hogy milyen egy gyermek. Ekkor az egyik tanárom indíttatására beadtam a jelentkezésem Nagykőrösre hittanoktató szakra, így két év alatt levelező szakon diplomát szereztem ott is. Nagyon kedves emlékeim vannak a főiskoláról, a tudásszomjam a pedagógia és pszichológia területén nem merült ki, de olyan alapot kaptam, hogy képes vagyok önállóan tovább képezni magam ezen a területen is. Ugyanakkor nem erősebb bennem egyik hivatás sem, ugyanolyan szívesen tanítok mind az osztályteremben mind a szószéken.

Nagyon hálás a szívem, hogy ebben a gyülekezetben szolgálhatok, úgy érzem, hogy igazán a helyemen vagyok.

 

Vasiné Kassai Anita vagyok, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségiztem, majd 2001-ben Nagykőrösön végeztem, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karán diakónus – református hittanoktató szakon, majd 2004-ben ugyanitt általános szociális munkás szakon. 2008. óta élek a 13. kerületben, sok minden ideköt már minket.

2001-től 3 éven át voltam gyülekezeti diakónus és hitoktató Tiszavasváriban, szerettem ezeket az éveket, nagyon sok akkor kötött barátság máig jelen van életemben. Ezt követően más területeken igyekeztem helyt állni.

Két gyermekem van, a lányom 10, a fiam 6 éves lesz. Két évvel ezelőtt nagy megpróbáltatást éltünk át, 2015. nyarán daganatos betegségben elhunyt a férjem, mindössze 36 évesen. Ezzel a fájdalommal igyekszünk tovább élni, hinni, bízni, remélni.

Mi vagy ki és hogyan indított a hitoktatás irányába?
Ez sokáig nekem sem volt egyértelmű. Egyszer egy munkahelyi tréningen döbbentem rá, hogy a gyerekkori hitoktatóm, lelkészünk feleségének nagyszerű személyisége, szeretete indította el bennem a gondolatot: én is ilyen szeretnék lenni, én is hittant szeretnék tanítani gyerekeknek!

Tervek, gondolatok a szeptemberben induló hitoktatói szolgálatról
Az elmúlt években teljesen más területeken dolgoztam, idén tavasszal fogalmazódott meg bennem a gondolat, talán jó lenne visszatérni a hitoktatáshoz, újra azzal foglalkozni, amit tanultam, amit szeretek. A gondolat után talált meg a lehetőség, és most várakozással tölt el a következő időszak. Azt az odafigyelő, szeretett-teli hittanórát szeretném továbbadni a gyerekeknek, amiket én magam is hoztam a gyerekkoromból. A bibliai történeteken keresztül én magam azt tartom a legfontosabb tanításnak, hogy bármit hoz az élet, Isten mindig ott van velünk. Néha nem látjuk, mi miért történik, nem értjük, de akkor is ott van ezer csodában, és ezt meg kell tanulnunk észrevenni.

 

 


 

Szeretettel várjuk gyermeküket a református hittanórákra!

Ha további kérdéseik vannak, forduljanak hozzánk bizalommal:
Péter Henrietta és Vasiné Kassai Anita hitoktatók


Elérhetőségek:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel./Fax.: 350-86-59

 
FacebookGoogle bookmark

Képek - Konfirmáció 2015

Angyalföldi Lelki Útravaló

 

"Mert a föld, a mely beiszsza a gyakorta reá hulló esőt és hasznos füvet terem azoknak, a kikért műveltetik, áldást nyer Istentől"

Zsid 6,7

 

A Teremtő soha nem azért áld meg bennünket, hogy céltalanul őrizgessük az ő ajándékait. Ő azért adja áldását ránk, hogy mi is áldássá lehessünk mások számára.


45. hét

November 5 - 11.

Hétfő - 17 óra
Konfirmáció I.
18 óra
Konfirmáció II.
18 óra
Ifi

Szerda - 10 óra
Gyülekezeti Bibliaóra

Csütörtök - 18 óra
Gyülekezeti Bibliaóra

Péntek - 10 óra
Baba-Mama Klub

Vasárnap - 10 óra
Istentisztelet


46. hét

November 12 - 18.

Hétfő - 17 óra
Konfirmáció I.
18 óra
Konfirmáció II.
18 óra
Ifi

Kedd - 9.30 óra
Kórházmisszió

Szerda - 10 óra
Gyülekezeti Bibliaóra
11 óra
Karácsonyi képeslap készítés

Csütörtök - 15 óra
Istentisztelet, az
Empátia gondozóházban

Szombat - 16 óra
Adventi kreatív kör

Vasárnap - 10 óra
Istentisztelet


Gyülekezeti programjainkról bővebb információ
a Naptár menüpontban

 

 

Google+